“LAGUNAS DE LA MORAÑA” NATURE CENTER, EL OSO, ÁVILA

“LAGUNAS DE LA MORAÑA” NATURE CENTER, EL OSO, ÁVILA
“LAGUNAS DE LA MORAÑA” NATURE CENTER, EL OSO, ÁVILA
“LAGUNAS DE LA MORAÑA” NATURE CENTER, EL OSO, ÁVILA
“LAGUNAS DE LA MORAÑA” NATURE CENTER, EL OSO, ÁVILA
“LAGUNAS DE LA MORAÑA” NATURE CENTER, EL OSO, ÁVILA
“LAGUNAS DE LA MORAÑA” NATURE CENTER, EL OSO, ÁVILA
“LAGUNAS DE LA MORAÑA” NATURE CENTER, EL OSO, ÁVILA
“LAGUNAS DE LA MORAÑA” NATURE CENTER, EL OSO, ÁVILA

 The project has a double objective:

- Responding to a brief which includes a nature center, with workshops and research areas, related to the “Las Lagunas Esteparias” natural ecosystem. A simply designed building which is both ecologically sustainable and cost effective.

- Enhancing the principal value of the El Oso main square “Plaza de la Constitución”, through a public building made distinctive by its concept and design, but at the same time carefully integrating the urban suroundings.

 The building is planned as a strole through the natural wildlife of the “Comarca de la Moraña” countryside, exhibited progressively through both interior and exterior spaces. 

The site faces south, looking across the main square, and the El Oso lagoons are visible to the north, in the distance. For this reason the proposal is based on a clear north-south orientation.

The building design is based on a standard wooden beam width, using parallel supporting walls with gentley inclined transitable roof terraces, which enables visitors to continue their walk outdoors connecting with the expansive landscape.

 

 

 

Architects

Herminia Carulla Pujol
Rosa-Mari Portella Mur
Pep Sala Piera

Developer

Ayuntamiento de El Oso

Location

El Oso, Ávila

Date

2012

Technical team

CAMP ARQUITECTES
David Alquézar Viesca, arquitecte
Marta Gil Margalef, arquitecte
Jordi Jiménez Rosell, arquitecte